Halve Maen op weg naar steden uit de Gouden Eeuw

Halve Maen
Halve Maen
Foto: Halve Maen

Nederlands enige zeilende 17e -eeuwse replica, de Halve Maen, is vandaag vertrokken op zijn tour langs zes steden uit de Gouden Eeuw. Vandaag is het schip met een 17e eeuwse afscheidsceremonie vertrokken uit de haven van Hoorn en naar Enkhuizen gevaren. Daar is het schip het hele weekend te bezoeken als hoogtepunt in een speciale VOC-maand. Maandag en dinsdag legt de Halve Maen aan in hartje Amsterdam voor de Hermitage aan de Amstel. Daarna volgen de VOC-steden Middelburg, Delft en Rotterdam.

Het schip blijft in iedere stad enkele dagen liggen en is voor het publiek gratis te bezichtigen. Daarnaast is er in elke haven een door de lokale geschiedenis geïnspireerd programma. De tour eindigt zondag 30 oktober in Rotterdam met een talkshow en lezing met medewerking van oud-premier Jan Peter Balkenende.

De Halve Maen is een replica van het schip waarmee Henry Hudson in 1609 probeerde een kortere zeeroute naar China te vinden, in opdracht van de VOC. Die vond hij niet, maar hij gooide wel als eerste Europeaan het anker uit bij een eiland, dat de Nederlanders ‘Manahatta’ noemden. Naar de Indiaanse naam die ‘de plaats waar wij het hout voor bogen halen’ betekent. Nederlandse kooplieden roken na terugkomst van het schip direct grote kansen voor handel. Dat leidde tot het ontstaan van de kolonie Nieuw Nederland en de stad Nieuw-Amsterdam, het latere New York. In mei 2015 kwam een getrouwe replica van het schip voor vijf jaar uit de Verenigde Staten naar Nederland. Het Westfries Museum, het museum van de Gouden Eeuw, kreeg het schip in bruikleen.

Gratis toegankelijk
In alle plaatsen is er voor het publiek ruimschoots de gelegenheid om het schip te bekijken en te bezoeken. Het schip is tijdens de tour gratis toegankelijk. Wel wordt bezoekers om een vrijwillige bijdrage in het onderhoud van het schip gevraagd.

De tour langs de VOC-steden is een samenwerkingsproject van het Westfries Museum/Halve Maen en de Stichting Henry Hudson 500 en de gemeentebesturen van de zes deelnemende steden. De tour wordt mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van het Mondriaanfonds en het VSB- fonds. Zie voor het complete publieksprogramma: https://www.halvemaenhoorn.nl/nieuws/ontour/