‘Jongeren vaak ongelukkiger dan ze zich voordoen’

Foto: Tabor College Werenfridus

Vandaag start jongerenorganisatie Stichting Tweestrijd in samenwerking met de Mental Health Foundation een proef op het Tabor College Werenfridus in Hoorn om jongeren aan het praten te krijgen over hun psychische problemen. “Jongeren zijn vaak ongelukkiger dan ze zich voordoen”, weet initiatiefnemer Faraaz Ramdjanbeg.

De proef duurt twee weken en bestaat uit gastcolleges en het oprichten van zelfsturende praatgroepen. De jongeren van Stichting Tweestrijd maken negatieve gedachten bespreekbaar onder hun leeftijdgenoten en willen daarmee voorkomen dat ze zelfdoding als enige uitweg zien. Als de proef slaagt dan wordt het project de komende jaren landelijk ingevoerd op middelbare scholen in samenwerking met de Mental Health Foundation.

1 op de 15 jongeren depressief
Gisteren lanceerde minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in samenwerking met de Mental Health Foundation de publiekscampagne ‘Omgaan met depressie’. Het doel is om het taboe op depressie te doorbreken. Televisiespotjes en de nieuwe website Omgaanmetdepressie.nl leveren daaraan een bijdrage. Bij volwassenen heeft 1 op de 20 last van een depressie, onder jongeren is dat veel meer: 1 op de 15.

Depressiegala
De Mental Health Foundation is in januari 2016 opgericht door de bedenkers van het Depressiegala. De stichting zet zich in voor alle psychische aandoeningen, maar richt zich het komende jaar vooral op depressie bij jongeren en jonge vrouwen.