Hoorn viert terugkomst gestolen kunst

Foto: ANP

De terugkomst van de gestolen kunstwerken uit Oekraïne naar het Westfries Museum in Hoorn wordt volgende week groots gevierd. Met theater en muziek worden de vijf schilderijen op vrijdagmiddag 7 oktober verwelkomd op de Roode Steen, liet het museum dinsdag weten.Het wordt een feestelijk evenement op de Roode Steen van 14.30 tot 15.00 uur. Iedereen is van harte welkom om de aankomst op de Roode Steen bij te wonen.

De vijf schilderijen werden met negentien andere doeken en zeventig stukken zilverwerk begin 2005 geroofd uit het Westfries Museum. De werken doken op in Oekraïne en zijn eerder deze maand teruggegeven aan het museum. De overhandiging had plaats op de Nederlandse ambassade in Kiev.

Vier werken werden opgespoord door de Oekraïense autoriteiten en een vijfde doek werd in mei van dit jaar door een onbekende koper teruggebracht bij de Nederlandse ambassade in Kiev. De overige schilderijen en het zilverwerk zijn nog niet terecht.

De teruggevonden werken zijn in slechte staat en hebben een grondige restauratie nodig.

Het museum is op de dag van aankomst gesloten voor publiek, maar een dag later kan iedereen de doeken tot zondag 16 oktober gratis bekijken.