Open Monumentendag Hoorn

Verhalenkamers
Verhalenkamers
Foto: Benno Ellerbroek

Dit jaar wordt op zaterdag 10 september voor de 30e keer de Open Monumentendag Hoorn gehouden. Bij ruim 50 monumentale panden in Hoorn, Blokker en Zwaag staat de deur weer open voor een kosteloos bezoek en bezichtiging. Naast muziekoptredens en exposities van kunstenaars, zijn er op Open Monumentendag meer bijzondere activiteiten georganiseerd.

Zoals ieder jaar is er ook een wandel- en een fietstocht uitgezet. De wandeltocht voert langs ‘Iconen en symbolen’, zoals de diverse eenhoorns in de stad, maar ook langs bijzondere gevelstenen met een bijzondere betekenis. De fietstocht voert door Hoorn, Blokker en Zwaag langs de opengestelde monumenten.

Op de vrijdag voor Open Monumentendag is er onder meer een ‘klassendag’. Ongeveer 130 leerlingen van de Mariaschool beklimmen dan de toren van de Grote Kerk. Frits Reynaert, de Hoornse stadsbeiaardier, zal de leerlingen tonen hoe het carillon bespeeld wordt. Vervolgens brengen de kinderen een bezoek aan de ondergrondse waterloop in ‘t Glop, achter het Sint Jansgasthuis. Deze waterloop wordt die dag officieel geopend, en kan vervolgens op Open Monumentendag worden bekeken.

Zaterdag zijn er gratis rondritten met prachtige historische bussen, rijdend vanaf het station (noordzijde) via Hoorn-Noord naar Zwaag en Blokker en weer terug. Tijdens de bustocht worden tussenstops gemaakt bij diverse open monumenten, waaronder de Michaëlskerk en de Historische fruitkwekerij in Blokker. Eén van de bussen is een echte Londense dubbeldekker, een icoon op zich. Onderweg wordt verteld over de monumenten waar u langskomt. Het startpunt van de rondrit is het gebouw van de Museumstoomtram maar bij alle Open Monumenten kunt u in- en uitstappen, de volgende bus komt circa 20 minuten later.

U kunt ook meevaren met de boten van de Watertaxi Hoorn, die tussen 11:00 en 16:00 uur voortdurend rondvaren tussen het Oostereiland (vertrekpunt Grashaven) en het eindpunt aan de Vollerswaal (hoek Kleine Oost). Tijdens de route kunt u op verscheidende plaatsen op en afstappen. Op die manier worden bezoekers de unieke kans geboden een deel van Hoorn vanaf het water te leren kennen. Kinderen mogen uitsluitend onder begeleiding mee. Op www.watertaxihoorn.nl vind u meer informatie over de boten.

Net als in 2015 verzorgt de Stichting Op Roet, in opdracht van de Gemeente Hoorn en de Stichting Open Monumentendag Hoorn weer een tweetal verhalenkamers. Verhalenkamers gaan over de inspiratie die gebouwen opleveren in het heden, het verleden en de toekomst. Enkele personen vertellen hun inspirerende verhaal over de te bezoeken panden, ditmaal het Doelenhotel aan de Achterstraat en de Mariakapel aan de Korte Achterstraat.

Let op. Alle aangegeven activiteiten zijn gratis bij vertoon van een programmaboekje dat verkrijgbaar is bij alle opengestelde monumenten, stadhuis, VVV en musea. Op de dag zelf zijn in de bussen ook exemplaren verkrijgbaar