Overtreder gaat betalen voor wegslepen voertuig

Foto: Wegsleep

Op 1 september 2016 treedt de wegsleepverordening van de gemeente Hoorn in werking. Tot de vaststelling van deze verordening door de gemeenteraad, eerder dit jaar, was het wegslepen van voertuigen in geval van een overtreding niet formeel geregeld. In de nieuwe verordening zijn de rechtspositie van de betrokkenen en een aantal praktische zaken (waaronder de financiële afhandeling) geregeld.

Vanaf 1 september neemt de gemeente niet langer de kosten van het wegslepen voor zijn rekening, maar gaat de overtreder die zelf betalen.

Noodzaak
Wegslepen moet noodzakelijk zijn om zo overlast te voorkomen en gevaarlijke situaties op te heffen. Dat kan bijvoorbeeld zijn bij de opbouw van een evenement of bij wegwerkzaamheden, maar ook bij parkeren op een laad- of losplaats. Het is dus niet zo dat elke foutparkeerder zonder meer weggesleept wordt. Voor sprake is van wegslepen bekijkt de gemeente eerst of de eigenaar van het voertuig aangesproken kan worden. Dat gebeurt nu ook al en kan dus wegslepen voorkomen.

Als de wegsleepregeling van toepassing is op een plek waar normaal gesproken wel geparkeerd kan worden, staan er borden die aangeven dat parkeren op die plek (tijdelijk) niet is toegestaan en dat overtreders de kans lopen dat hun voertuig wordt weggesleept. De regeling geldt in de hele gemeente Hoorn en is van toepassing op alle voertuigen.

Hoe het werkt
Na constatering van de overtreding neemt de toezichthouder of een aangewezen medewerker van de politie contact op met het bergingsbedrijf Boots in Hem. Boots sleept het voertuig weg en verzorgt de opslag. Er volgt een vermelding in de politiesystemen en de opdrachtgever stelt de eigenaar van het voertuig op de hoogte.

De eigenaar kan zijn voertuig ophalen op het terrein van het bergingsbedrijf in Hem, tegen betaling van de kosten. Bij twijfel is het handig eerst contact op te nemen met de gemeente om te checken of het voertuig daadwerkelijk is weggesleept. Ook wordt bij de politie melding van het wegslepen gemaakt.

Tegen een besluit tot wegslepen kan bezwaar worden gemaakt bij de gemeente. Ook hier geldt dat het verstandig is eerst contact op te nemen met de gemeente.